Wtorek, 26 Stycznia 2021 - Tymoteusza, Michała, Tytusa

„Co Tobą kieruje? Głowa, czy brzuch?” - O wpływie jedzenia na zachowanie dzieci w wykładzie z lek. Andrzejem Kasiakiem

20 marca w Centrum Kultury w Kartuzach odbyło się spotkanie z lek. Andrzejem Kasiak – specjalistą ds. interwencji dietetycznych u dzieci.

Głównym wątkiem wykładu było przybliżenie problemu żywienia w dzisiejszych czasach. Jak twierdzi Andrzej Kasiak, zła dieta może być powodem niewłaściwych zachowań u dzieci.
- Przede wszystkim muszę zwrócić uwagę na ustawowe zmiany żywieniowe dzieci w szkołach. Zakaz wprowadzony w sklepikach szkolnych odnośnie produktów zawierających dużą zawartość cukrów miał negatywny wpływ. W wyniku tego utworzyły się tzw. grupy dilerów. Ich zadanie polegało na zaopatrywaniu się w pobliskich sklepach w takowe produkty i sprzedawaniu ich na szkolnych korytarzach po odpowiednio wygórowanych cenach. Te regulacje objęły również szkolne stołówki. Zakazano korzystania z takich przypraw jak soli i cukru, przez co obiady stały się bezsmakowe. A co się z tym wiąże, frekwencja w szkolnych stołówkach drastycznie spadła. Dziecko było głodne i w celu zaspokojenia potrzeby udawało się do „dilera”. I tak zamyka się to błędne koło, które przyzwyczaja najmłodszych do podejmowania nieodpowiednich kroków – zaczyna lekarz.

W szkołach rygorystycznie przestrzegamy zdrowego żywienia. A co dzieje się na szkolnych wycieczkach?
- Można powiedzieć, że prawie każda taka podróż kończy się w MacDonald' s. Czy to nie uczy dzieci oszukiwania systemu? Jest kilka powodów, przez które restauracje z fast food-ami stają się popularne: szybka obsługa, powtarzalne menu, wyraziste smaki, parking dla autokarów. Jednak w takich miejscach nie ma możliwości dokładnego sprawdzenia co tak faktycznie znajduje się w tych produktach.
Pewnych nawyków nie da się kształtować ustawami. Jedynym miejscem gdzie można coś ukształtować jest dom rodzinnym oraz wpływ nauczycieli. Jeden człowiek może wnieść dużo w całą zbiorowość i należy o tym pamiętać – kontynuuje lekarz Andrzej Kasiak.

Specjalista zwrócił uwagę na odżywianie nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Uświadamiał, że:
- ludzie spożywają mniej białek i tłuszczów na rzecz węglowodanów,
- spożywane białka zawierają coraz więcej glutenu, współczesne odmiany zbóż, w tym GMO mają go coraz więcej w składzie,
- jemy więcej fast food-ów i odgrzewanego jedzenia niżeli samodzielnie zrobionych świeżych potraw,
- nie zwracamy uwagi na skład produktów,
- jemy w pośpiechu i o nieodpowiednich porach.

- Złe odżywianie może powodować różnego rodzaju zmiany zarówno w organizmie dziecka jak również w jego zachowaniu. Maluch często nie potrafi określić, co tak naprawdę mu dolega i reaguje krzykiem, płaczem, nadpobudliwością. Warto kontrolować co się dzieje z naszym dzieckiem i ile zdrowych produktów dostarczamy do jego organizmu. Uczulam na to wszystkich rodziców – podsumował specjalista ds. interwencji dietetycznych u dzieci.
2017-03-20 13:10 1068

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.