Niedziela, 05 Lipca 2020 - Marii, Antoniego

"Nalewki robione w domu nie zaszkodzą nikomu"

Z aronii, czarnego bzu, malin, truskawek, pigwy - w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach odbywa się Festiwal Nalewki Kaszubskiej. 

To pierwsza edycja festiwalu organizowanego przez Muzeum, ale na pewno nie ostatnia. 

- Naszym celem jest promocja produktów regionalnych. W tym roku wybraliśmy nalewkę kaszubską, w przyszłym roku będzie to inny produkt. Zależy nam, aby również młodzi ludzie wiedzieli, jak piękne mamy tradycje na Kaszubach, a szczególnie że kuchnia kaszubska jest zupełnie inna, niż to, co serwuje się nam teraz - mówi Barbara Kąkol, Dyrektor Muzeum Kaszubskiego w Kartuzach.

Okazuje się, że nalewki - nie tylko smaczne, ale również dobre na niektóre przypadłości (niestrawność czy przeziębienia), przeżywają mały renesans. 

Dorota Wolska, Koło Gospodyń Wiejskich Długi Kierz: - Od kilku lat tradycja przygotowywania nalewek staje się coraz bardziej popularna. Wyciągamy i odkurzamy stare przepisy, o których już trochę zapomniano a szkoda, bo przecież to wielowiekowa tradycja. Sama mam przepisy sprzed kilkuset lat. 

Poza nalewkami lokalne koła gospodyń wiejskich przygotowały również domowe wypieki i przetwory. 

Festiwalowi towarzyszy konkurs na najciekawszą formę prezentacji nalewki - zgłosiło się do niego aż 27 uczestników. Rozstrzygnięcie rywalizacji nastąpi o godzinie 15:00. W programie wydarzenia przewidziano również warsztaty dla dzieci oraz koncert lokalnej kapeli (o godzinie 18:00). 

Więcej o kaszubskich nalewkach przeczytacie w kolejnym wydaniu "Gazety Kartuskiej", które ukaże się w II połowie lipca. 
2016-07-08 14:00 1345

Komentarze

~Niko.

Smaka robicie tylko .

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.