Piątek, 26 Lutego 2021 - Miroslawa, Aleksandra

Spektakularny sukces uczennic ZSP Sierakowice na Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym

23 marca uczennice z III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych reprezentowały szkołę na I Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym „Wiosenne Inspiracje", który odbył się w Zespole Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni.

Celem konkursu było pobudzenie i rozwijanie zainteresowań zawodowych, prezentacja umiejętności praktycznych w przygotowaniu potraw, umiejętność łączenia nowoczesności z tradycją w przygotowaniu potraw oraz umiejętność współpracy. Technikum z Sierakowic reprezentowały: Weronika Labuda, Agata Reclaf, Wiktoria Białk oraz Patrycja Krefta przygotowane przez panią Małgorzatę Chobot,

Zadaniem każdej z uczestniczących drużyn było przygotowanie w trzech porcjach zakąski fit oraz deseru inspirowanego wiosną. W zmaganiach konkursowych brało udział 40 uczniów, w sumie 20 zespołów z 13 szkół gastronomicznych z Gdyni, Gdańska, Somonina, Kościelca, Kłanina, Rusocina, Lęborka, Wejherowa, Tczewa, Rumi, Kościerzyny i Słupska. Mimo ogromnej konkurencji uczennice ZSP Sierakowice – Weronika Labuda i Agata Reclaf zostały docenione i wyróżnione przez Jury otrzymując nagrody we wszystkich kategoriach:
 -deser inspirowany wiosną – I miejsce za „Cytrynowe trio z musem miętowym”,
 -zakąska fit – III miejsce za „Pasztet selerowy z pianą z buraka na ziarnistym chlebie podany z napojem z młodego jęczmienia”.

Ponadto zdobyły najważniejszą nagrodę, czyli I miejsce w konkursie.
Oprócz radości ze zwycięstwa i nagród rzeczowych dziewczęta zdobyły nowe doświadczenia zawodowe oraz rozwinęły swoją pasję kulinarną.

2017-04-03 13:30 1070

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.