Środa, 23 Października 2019 - Marleny, Seweryna, Igi

,,Żyj zdrowo – daruj życie’’ IV edycja konkursu powiatowego w ZSP w Sierakowicach

24 października po raz czwarty w ZSP w Sierakowicach odbył się powiatowy konkurs ,,Żyj zdrowo – daruj życie’’, którego celem jest propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych.

Tegoroczna tematyka konkursu dotyczyła umiejętności czytania etykiet oraz prawidłowego łączenia pokarmów podczas komponowania posiłków. Dodatkowo, w części rolniczej młodzież miała okazję zapoznać się z Zasadą Wzajemnej Zgodności oraz systemów produkcji trzody chlewnej wysokiej jakości (PQS).

Część praktyczna turnieju odbyła się przy udziale uczestników projektu PO WER „Kompetencje językowe - kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy”, którzy realizowali staż zagraniczny w niemieckich przedsiębiorstwach gastronomicznych
i rolniczych.

Tematyka konkursu została wzbogacona o część językową, zwłaszcza w zakresie terminologii związanej ze zdrowym żywieniem. Trzeba powiedzieć, że zajęcia w języku angielskim i niemieckim przeprowadzono w ciekawy i kreatywny sposób. Uczniowie wraz z opiekunami: panią Eweliną Telega i panią Martą Młyńską zadbali o wyśmienitą zabawę i dobrą atmosferę.

Etap konkursowy składała się z dwóch części: teoretycznej – uczestnicy pisząc test, wykazali się wiedzą z zakresu żywienia i Zasad Wzajemnej Zgodności oraz produkcji trzody chlewnej wysokiej jakości oraz praktycznej – podzielonej na część żywieniową i rolniczą.
Młodzież, wykonując zadania praktyczne pracowała w dwuosobowych zespołach.

W konkursie uczestniczyli uczniowie wraz z opiekunami z siedmiu pobliskich szkół:
ZSP z Przodkowa - z panią Ewą Kolka,
ZSZiO z Kartuz - z panią Jolantą Stankowską,
ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II z Gowidlina - z panią Adelą Wenta,
ze Szkoły Podstawowej z oddziałami gimnazjalnymi z Kamienicy Królewskiej - z panią Eweliną Wejer,
ze Szkoły Podstawowej z Tuchlina - z panią Danutą Dawidowską,
ze Szkoły Podstawowej im. Józefa Piłsudskiego z Sierakowic - z panią Anną Piasecką.

Po części pisemnej, uczestnicy konkursu zostali zaproszeni do części praktycznej przedsięwzięcia: pt.: ,, Zrównoważone rolnictwo – zrównoważone żywienie. Produkuj i przetwarzaj’’.

Zadania konkursowe zostały podzielone na dwa bloki:
rolniczy – obejmował sześć zadań, które polegały, m.in.: na rozpoznawaniu kłosów i ziarniaków zbóż, chorób roślin zbożowych, ras trzody chlewnej oraz zgodności produkcji i przetwórstwa wieprzowiny, żywieniowy – młodzież pod bacznym okiem uczniów z klasy III Technikum Żywienia
i Usług Gastronomicznych przygotowywała dania. Zadanie praktyczne polegało na sporządzeniu przez uczestników szkół podstawowych kisielu pomarańczowego z marchewką i tartaletek z jabłkami oraz, a przez uczestników szkół ponadgimnazjalnych zestawu obiadowego, czyli policzków wieprzowych w sosie kawowym z kaszą bulgur z pesto z zielonej pietruszki i pieczonymi buraczkami.

Jury dokonało oceny organizacji pracy zespołowej, czystości stanowiska pracy oraz estetyki i walorów organoleptycznych potrawy. Młodzież biorąca udział w konkursie wykazała się szeroką wiedzą z części rolniczej i żywieniowej oraz kreatywnością i dobrym humorem podczas wykonywania zadań praktycznych.

Po zmaganiach konkursowych uczestnicy turnieju oraz młodzież z klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Agrobiznesu poszerzyła wiedzę na temat : ,,Wpływu dobrostanu zwierząt na jakość mięsa i wyrobów mięsnych’’. Prezentację przygotowała pani Joanna Bladowska specjalista do spraw kontroli jakości z firmy Przetwórstwo Mięsne LIS z Sierakowic.

Szkoła, realizując projekty europejskie dba o wszechstronny rozwój uczniów i nauczycieli. Efekty projektu PO WER ,,Kompetencje językowe kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy’’ zostały przybliżone uczestnikom konkursu, opiekunom i zaproszonym gościom podczas podsumowania. Spotkanie zostało wzbogacone o wykład poprowadzony przez panią profesor doktor habilitowaną inżynier Ewę Babicz-Zielińską, profesor zwyczajną Akademii Morskiej w Gdyni na temat nowych trendów w żywieniu.

Po podsumowaniu wszystkich uzyskanych wyników z poszczególnych zadań konkursowych - zarówno w części pisemnej jak i praktycznej jury przedstawiło werdykt, który przestawia się następująco:

w kategorii szkół podstawowych
I miejsce - Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Gowidlinie

w kategorii szkół ponadgimnazjalnych
I miejsce – ZSZiO w Kartuzach.

Nagrody wręczył dyrektor ZSP Grzegorz Machola wraz z przewodniczącymi konkursu - panią Marią Karolak i panią Joanną Bladowską.
Uczestnicy i opiekunowie z pozostałych szkół otrzymali podziękowania za udział oraz drobne upominki.

- Tematyką konkursu ,,Żyj zdrowo – daruj życie’’ chcielibyśmy podkreślić, że żyjąc zdrowo możemy podzielić się najcenniejszym darem z drugim człowiekiem. Oddając krew, ratujemy życie. Dziękujemy uczestnikom za zaangażowanie, opiekunom za doping i przygotowanie uczniów do konkursu - mówi organizator konkursu 

Źródło: ZSP w Sierakowicach
2017-10-27 09:30 602

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.